Connect with us

Форекс

„Brexit“ ќе ги намали приходите на инвестициските банки

Објавено

на

Одлуката на Велика Британија за излез од Европската Унија најверојатно ќе ги скрати приходите на глобалните инвестициски банки за околу осум милијарди долари и ќе ги принуди осигурителните куќи да излезат од некои сектори, покажува извештајот на Бостон консалтинг груп (БЦГ).

 

Приходите од спојувања и преземања, продажба на обврзници и трговија со хартии од вредност, според прогнозите на БЦГ најверојатно ќе паднат на околу 204 милијарди долари во 2016 година од 228 милијарди долари во 2015 година, пренесува „Блумберг“.

Станува збор за ревизија на претходниот извештај за очекуваните овогодишни приходи од 212 милијарди долари, што е директна последица од Брегзит и неговиот потенцијал приходите од спојувања и преземања во европскиот регион да ги скрати за дури 60 проценти.

Брегзит, според извештајот на БЦГ, го турна глобалното работење во темна зона, загрозувајќи ги плановите на компаниите за раст или преземања на други фирми.

Според авторите на извештајот за некои банки Брегзит ќе го забрза нивното повлекување и најверојатно ќе ги погоди краткорочните проекции на приходи преку пазарни шокови и губење на довербата, но и долгорочните планови.

Извор bloomberg.com.

Анализи

TEst

Објавено

на

REGOLAMENTO_FIFA
Продолжи со читање

Останато

Facebook и Google добија дозвола да се однесуваат како банки

Објавено

на

certificate_00745-1571577

TO OTHER

Почнувајќи од 13 јануари, деветте најголеми банки во Велија Британија кои ги опслужуваат најголемиот дел од граѓаните, повеќе нема да имаат монопол при реализацијата на финансиските трансакции во државата.

(more…)

Продолжи со читање

Останато

Измени на Законот за кредитно биро!

Објавено

на

Кредитното биро да изготвува извештаи за кредитната способност на кредитобарателот се предвидува со измените на Законот за кредитно биро за што е почната постапка за подготовка на Предлог закон што треба да заврши до 13 февруари 2018 година.

(more…)

Продолжи со читање

Популарно

Error occured while retrieving the facebook feed

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange