Connect with us

Странски банки

Централната банка на Англија со олеснителни мерки за банките

Објавено

на

Банката на Англија објави дека го намалува задолжителното издвојување на капитал од страна на банките, со цел да ослободи повеќе пари за кредити за компаниите и домаќинствата и да се соочи со можните предизвици по Брегзит.

Банката во своето соопштение наведува дека некои од ризиците предвидени за економијата на земјата пред одржувањето на референдумот за излегување на Британија од ЕУ почнале да се материјализираат.

Банката наведува дека ќе настапи период на „неизвесност и прилагодување“ по референдумот и дека може да се очекува „пазарна и економска нестабилност“ додека тој процес се одвива.

Одборот за финансиска политика на британската централна банка наведе во објавениот извештај по состаноците одржани на 28 јуни и 1 јули, дека комерцијалните банки нема да мораат да издвојуваат одредена сума, што требаше да биде воведено следната година, со што за кредити потенцијално се ослободуваат до 150 милијарди фунти.

Од референдумот до 1 јули британската фунта во просек падна за 9%, а нејзината нестабилност во однос на доларот достигна високо историско ниво, наведе Банката на Англија и додаде дека вредноста на акциите на големите банки просечно паднале за 20%.

Анализи

TEst

Објавено

на

REGOLAMENTO_FIFA
Продолжи со читање

Останато

Facebook и Google добија дозвола да се однесуваат како банки

Објавено

на

certificate_00745-1571577

TO OTHER

Почнувајќи од 13 јануари, деветте најголеми банки во Велија Британија кои ги опслужуваат најголемиот дел од граѓаните, повеќе нема да имаат монопол при реализацијата на финансиските трансакции во државата.

(more…)

Продолжи со читање

Останато

Измени на Законот за кредитно биро!

Објавено

на

Кредитното биро да изготвува извештаи за кредитната способност на кредитобарателот се предвидува со измените на Законот за кредитно биро за што е почната постапка за подготовка на Предлог закон што треба да заврши до 13 февруари 2018 година.

(more…)

Продолжи со читање

Популарно

Error occured while retrieving the facebook feed

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange