Connect with us

Лични финансии

Три финансиски совети кои ни ги посочи серијалот „Хари Потер“

Објавено

на

Серијалот за малиот волшебник исто така го нагласи фактот дека ниту вештерките ниту волшебниците не можат да ги решат своите финансиски проблеми со магично стапче.

 

Додека Хари и неговите пријатели ги совладуваа своите волшебнички трикови, тие исто така постојано се соочуваа со предизвикот за трошење, заштедување на своите пари во текот на своето школување.

Во продолжение можете да прочитате неколку финансиски совети кои несвесно ги научивме од светот на волшебниците.

1. Во светот не постојат слободни пари

Во делот „Хари Потер и пламениот пехар“, кога ќе исчезне богатството на семејството на Рон, кое се обидува да врзе крај со крај, може да се извлече поука дека доколку инвестицијата и можностите се премногу добри за да бидат вистинити, шансите за тоа да биде точно, се навистина големи. Обидете се да не потпаѓате под влијание на гласините. Најдобро е да се инвестира редовно, подолг временски период, притоа инвестирањата да бидат во разни сектори и фирми.

2. Најдете начин да заработувате од она што го сакате

Пријателите на Хари Фред и Џорџ Визли во текот на целиот серијал се фанови на шеги и постојано се шегуваат со своите пријатели и семејството. Во последната година од школувањето, тие лансираат бизнис за мејл – нарачка, притоа градејќи база на лојални потрошувачи. Нивниот бизнис го доживува својот бум само неколку месеци подоцна.

3. Надгледувајте ги своите пари и тогаш кога имате многу

Откако Хари Потер ќе дознае за својата „дебела“ банкарска сметка, тој нема да почне неразумно да ги троши своите пари. Напротив ќе почне да ги разграничува своите желби од потреби. Хари најчесто троши пари за своите пријатели, кредитот за браќата Визли за промовирање на својот бизнис или купување на сувенири за Хермина и Рон.

Повеќе
Реклама here code

Анализи

TEst

Објавено

на

REGOLAMENTO_FIFA
Продолжи со читање

Останато

Facebook и Google добија дозвола да се однесуваат како банки

Објавено

на

certificate_00745-1571577

TO OTHER

Почнувајќи од 13 јануари, деветте најголеми банки во Велија Британија кои ги опслужуваат најголемиот дел од граѓаните, повеќе нема да имаат монопол при реализацијата на финансиските трансакции во државата.

(more…)

Продолжи со читање

Останато

Измени на Законот за кредитно биро!

Објавено

на

Кредитното биро да изготвува извештаи за кредитната способност на кредитобарателот се предвидува со измените на Законот за кредитно биро за што е почната постапка за подготовка на Предлог закон што треба да заврши до 13 февруари 2018 година.

(more…)

Продолжи со читање

Популарно

Error occured while retrieving the facebook feed

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange