Connect with us

Лични финансии

Неколку интересни факти за банките

Објавено

на

Банката претставува финансиска институција чија главна дејност е прибирањето депозити и давањето кредити, како и извршувањето на платниот промет.

 

Банките се најважните учесници во финансискиот систем. Во целиот свет, банките се најзначајните и најголемите финансиски институции, мерено преку нивното учество во вкупните средства на финансискиот сектор.

Во продолжение прочитајте неколку интересни факти за банките за кои досега не сте слушнале:

  • Првата Женска банка на Тенеси која е основана на 1919 година, била првата банка целосно раководена од страна на жени. 
  • Италијанските банки го земале сирењето Пармезан како колатерал за кредити, притоа чувале стотици илјади пити сирење во своите климатизирани трезори цели две години колку што им било потребно на питите да созреат.
  • Во Северна Каролина, човек ограбил банка за 1 долар, само за да го затворат и да добива бесплатни здравствени услуги.
  • За да го отворите трезорот на Централната банка на Англија потребен ви е клуч кој е долг приближно еден метар.

Анализи

TEst

Објавено

на

REGOLAMENTO_FIFA
Продолжи со читање

Останато

Facebook и Google добија дозвола да се однесуваат како банки

Објавено

на

certificate_00745-1571577

TO OTHER

Почнувајќи од 13 јануари, деветте најголеми банки во Велија Британија кои ги опслужуваат најголемиот дел од граѓаните, повеќе нема да имаат монопол при реализацијата на финансиските трансакции во државата.

(more…)

Продолжи со читање

Останато

Измени на Законот за кредитно биро!

Објавено

на

Кредитното биро да изготвува извештаи за кредитната способност на кредитобарателот се предвидува со измените на Законот за кредитно биро за што е почната постапка за подготовка на Предлог закон што треба да заврши до 13 февруари 2018 година.

(more…)

Продолжи со читање

Популарно

Error occured while retrieving the facebook feed

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange