Connect with us

НБРМ

НБРМ: „За 2016 година се очекува дефицит од 1,2% од БДП.“

Објавено

на

Најновите оцени за позицијата на билансот на плаќања упатуваат на нешто помал дефицит во тековната сметка за периодот 2016-2017 година, во споредба со  октомвриските проекции.

„За 2016 година се очекува дефицит од 1,2% од БДП, наспроти дефицитот во тековната сметка од 1,9% од БДП проектиран во рамки на октомвриската проекција. Ова промена во најголем дел ги одразува промените кај салдото на стоките и услугите, првенствено како резултат на подобрениот енергетски дефицит во услови на ниско ниво на цената на суровата нафта на светските берзи, како и подоброто салдо кај примарниот доход.“, наведуваат од НБРМ.

Гледано според динамиката, во 2016 година се проценува дека дефицитот во тековната сметка ќе биде малку понизок во однос на 2015 година, без позначителни поместувања кај главните компоненти.

Во 2017 година не се очекуваат поголеми промени, односно се очекува дека дефицитот во тековните трансакции ќе се врати на нивото од 1,4% од БДП (2,4% од БДП во октомвриските проекции).

Анализи

TEst

Објавено

на

REGOLAMENTO_FIFA
Продолжи со читање

Останато

Facebook и Google добија дозвола да се однесуваат како банки

Објавено

на

certificate_00745-1571577

TO OTHER

Почнувајќи од 13 јануари, деветте најголеми банки во Велија Британија кои ги опслужуваат најголемиот дел од граѓаните, повеќе нема да имаат монопол при реализацијата на финансиските трансакции во државата.

(more…)

Продолжи со читање

Останато

Измени на Законот за кредитно биро!

Објавено

на

Кредитното биро да изготвува извештаи за кредитната способност на кредитобарателот се предвидува со измените на Законот за кредитно биро за што е почната постапка за подготовка на Предлог закон што треба да заврши до 13 февруари 2018 година.

(more…)

Продолжи со читање

Популарно

Error occured while retrieving the facebook feed

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange