Connect with us

Форекс

Која земја е следната дестинација на,,копачите” на Биткоини?

Објавено

на

Регулативите и законите поврзани со дигиталните валути се постојана актуелна тема бидејќи се смета дека само со нивно поставување ќе може да се спречи злоупотребата на дигиталните валути и нивната вклученост во црните бизниси. Кина беше една од ветените земји кога стануваше збор за ,,копањето” на дигитални валути вклучувајќи го и Биткоинот.

Но, бидејќи ништо не е вечно, така и слободата на ,,копачите” наскоро ќе биде и повеќе од ограничена. Кинеските државни регулатори подготвуваат нови закони со кои ќе ги потиснат оние кои работат на копањето на Биткоинот. По донесувањето на оваа одлука веднаш почнува да се размислува која е следната земја каде што тие ќе може слободно да ја продолжат својата дејност.

Канада е една од земјата која се смета дека ќе биде следната дестинација на сите ,,копачи”. Се смета дека во оваа земја важат принципите на владеење на правото и постои одредена стабилност и правна ситурност дека нема одеднаш да се почувствуваат последиците врз големите компании за креирање на криптовалути кои ангажираат огромен број на компјутерски машини при што доаѓа до енормно трошење на електрична енергија.

Трошокот за создавање на Биткоин или друга криптовалута преку технологијата наречена блокчејн каде се вршат отклучувања на блокови со информации за трансакциите кои се заштитени стануваат се повисоки бидејќи се троши огромна количина на електрична енергија. 

Во Кина претежно струјата се произведува од јаглен, па затоа и е евтина. Но, сепак, најголемите последици ги сноси животната средина поради преголемото загадување.

Операциии за ,,копање” на Биткоини трошат повеќе струја од една модерна и развиена земја во светот. Бидејќи самиот процес сам по себе зависи и од системот на ладење, клучен фактор за успешните крипто-фарми е истите да се создаваат околу хидро-централите бидејќи со водата може да се креира соодветен систем на ефикасно ладење.

 

Повеќе
Реклама here code

Анализи

TEst

Објавено

на

REGOLAMENTO_FIFA
Продолжи со читање

Останато

Facebook и Google добија дозвола да се однесуваат како банки

Објавено

на

certificate_00745-1571577

TO OTHER

Почнувајќи од 13 јануари, деветте најголеми банки во Велија Британија кои ги опслужуваат најголемиот дел од граѓаните, повеќе нема да имаат монопол при реализацијата на финансиските трансакции во државата.

(more…)

Продолжи со читање

Останато

Измени на Законот за кредитно биро!

Објавено

на

Кредитното биро да изготвува извештаи за кредитната способност на кредитобарателот се предвидува со измените на Законот за кредитно биро за што е почната постапка за подготовка на Предлог закон што треба да заврши до 13 февруари 2018 година.

(more…)

Продолжи со читање

Популарно

Error occured while retrieving the facebook feed

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange