Connect with us

НБРМ

Како НБРМ го поттикна штедењето

Објавено

на

Банките и нивниот менаџмент се покажаа како исклучително зрели и стабилни при управувањето со ликвидноста, што, надополнето со засиленото следење од страна на Народната банка, придонесе за ублажување на согледувањата во јавноста за ризиците од овие влијанија и за брзо стабилизирање на овие настани, како и за нормализирање на движењата во депозитната база.

 

„Спротивно на вообичаените движења, во 2015 година, зголемувањето на депозитите се должи повеќе на растот на корпоративните депозити отколку на растот кај домаќинствата, којшто, како традиционално главен извор на финансирање на активностите на банките, забави. Согледувањата кај јавноста за сѐ поголеми ризици и шокови придонесоа за забавување и на неколкугодишниот тренд на денаризацијата на депозитите на физичките лица и за намалување на нивната рочност.“, стои во извештајот на НБРМ. 

Поради тоа, Народната банка направи измени на регулативата за задолжителната резерва коишто беа насочени кон поттикнување на штедењето на домаќинствата во домашна валута и на подолг рок.

„Имено, кон средината на годината, под изразено влијание на факторите од неекономска природа, банкарскиот систем се соочи со умерено и краткотрајно повлекување на депозитите и со намалување на нивната рочност.“, наведуваат од НБРМ.

Кон крајот на јуни 2015 година, Народната банка донесе Одлука за воведување посебни заштитни мерки, со што придонесе за задржување на довербата и финансиската стабилност.

Анализи

TEst

Објавено

на

REGOLAMENTO_FIFA
Продолжи со читање

Останато

Facebook и Google добија дозвола да се однесуваат како банки

Објавено

на

certificate_00745-1571577

TO OTHER

Почнувајќи од 13 јануари, деветте најголеми банки во Велија Британија кои ги опслужуваат најголемиот дел од граѓаните, повеќе нема да имаат монопол при реализацијата на финансиските трансакции во државата.

(more…)

Продолжи со читање

Останато

Измени на Законот за кредитно биро!

Објавено

на

Кредитното биро да изготвува извештаи за кредитната способност на кредитобарателот се предвидува со измените на Законот за кредитно биро за што е почната постапка за подготовка на Предлог закон што треба да заврши до 13 февруари 2018 година.

(more…)

Продолжи со читање

Популарно

Error occured while retrieving the facebook feed

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange