Connect with us

Домашни банки

Каде се вложуваат средствата на задолжителните пензиски фондови?

Објавено

на

Најголем процент од средствата на задолжителните пензиски фондови НЛБз и КБПз, минатата година, беа вложени во државни хартии од вредност.

 Во 2015 година, КПБз вложи дури 61,62% од средствата во државни хартии од вредност, додека пак НЛБз 58,28%.

Голем дел од средсвата се вложуваат и во инструменти од издавачи/акционерски друштва од финансиски сектор и тоа изразено во проценти изнесува 26,85% кај НЛБз и 34,56% кај КБПз.

Во рамки на овој сектор, најголемо е учеството на уделите во странски инвестициски фондови (51,66% на НЛБз и 84,81% на КБПз) и во споредба со минатата година, нивното учество е зголемено.

Следни се вложувањата во домашни банкарски депозити во кои НЛБз вложува 35,56%, додека пак КБПз 14,7%. НЛБз вложува и 12,11% во финансиски услуги. Најмало учество во рамките на овој сектор заземаат вложувањата во акциите во домашните банки (0,67% на НЛБз и 0,72% на КБПз).

Средствата на задолжителните пензиски фондови се инвестираат и во други сектори, како: фармација, прехранбена индустрија, транспорт, туризам, текстил, информатичка технологија, телекомуникации, хемиска индустрија, градежна индустрија, автомобилска индустрија и други индустрии, но со многу помал процент.

 

Извор: еМагазин

Анализи

TEst

Објавено

на

REGOLAMENTO_FIFA
Продолжи со читање

Останато

Facebook и Google добија дозвола да се однесуваат како банки

Објавено

на

certificate_00745-1571577

TO OTHER

Почнувајќи од 13 јануари, деветте најголеми банки во Велија Британија кои ги опслужуваат најголемиот дел од граѓаните, повеќе нема да имаат монопол при реализацијата на финансиските трансакции во државата.

(more…)

Продолжи со читање

Останато

Измени на Законот за кредитно биро!

Објавено

на

Кредитното биро да изготвува извештаи за кредитната способност на кредитобарателот се предвидува со измените на Законот за кредитно биро за што е почната постапка за подготовка на Предлог закон што треба да заврши до 13 февруари 2018 година.

(more…)

Продолжи со читање

Популарно

Error occured while retrieving the facebook feed

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange