Connect with us

Форекс

ЕЦБ со предлог да се оданочува и регулира Биткоинот

Објавено

на

Биткоинот веќе одамна се смета за најдобрата алатка за перење пари и претставува предмет на шпекулации. Со цел да се спречат сите ,,сиви” процеси во чија позадина стои Биткоинот потребно е истиот да се регулира.

Евалд Новотни,  член на Управниот одбор на Европската Централна Банка и гувернер на Австриската централна банка смета дека владите мора да донесат закон за оданочување на Биткоинот.

,,Би требало да се применува основното правило кое важи за сите останати финансиски трансакции, сите учесници би требало да го објават својот идентитет. Потребен е данок на додадена вредност за Биткоинот имајќи предвид дека не станува збор за класична валута” – додава тој

Оваа дигитална валута им создава проблеми на централните банки бидејќи на сите кои сакаат да влезат во ,,бизнисот,, на перење пари им овозможува да ги избегнат строгите прописи кои важат за традиционалниот финансиски систем.

 

Анализи

TEst

Објавено

на

REGOLAMENTO_FIFA
Продолжи со читање

Останато

Facebook и Google добија дозвола да се однесуваат како банки

Објавено

на

certificate_00745-1571577

TO OTHER

Почнувајќи од 13 јануари, деветте најголеми банки во Велија Британија кои ги опслужуваат најголемиот дел од граѓаните, повеќе нема да имаат монопол при реализацијата на финансиските трансакции во државата.

(more…)

Продолжи со читање

Останато

Измени на Законот за кредитно биро!

Објавено

на

Кредитното биро да изготвува извештаи за кредитната способност на кредитобарателот се предвидува со измените на Законот за кредитно биро за што е почната постапка за подготовка на Предлог закон што треба да заврши до 13 февруари 2018 година.

(more…)

Продолжи со читање

Популарно

Error occured while retrieving the facebook feed

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange