Connect with us

НБРМ

Девизните резерви намалени за 102 милиони евра

Објавено

на

Состојбата на бруто девизните резерви на Р.Македонија, заклучно со 30.06.2016 изнесува 2.062 милиони евра.Во споредба со состојбата на девизните резерви на 31.05.2016 година, состојбата на бруто девизните резерви изнесуваше 2.164,36 милиони евра, што претставува пад од 102 милиона евра во однос на крајот на првиот квартал, соопштуваат од Народната банка.

 

Намалувањето кај девизните резерви во најголем дел произлегува од интервенциите на девизниот пазар, отсликувајќи ја зголемената побарувачка за девизи во текот на април и првата половина од мај како резултат на политичката криза во Република Македонија.

Во иста насока делуваа и трансакциите за сметка на државата, односно редовното отплаќање на обврските.

„Спротивно на ова, раст на девизните резерви предизвикаа девизните депозити на домашните банки кај НБРМ, како и позитивните валутни промени и промените на цената на златото и трансакциите на НБРМ“ – соопшти НБРМ.

Анализи

TEst

Објавено

на

REGOLAMENTO_FIFA
Продолжи со читање

Останато

Facebook и Google добија дозвола да се однесуваат како банки

Објавено

на

certificate_00745-1571577

TO OTHER

Почнувајќи од 13 јануари, деветте најголеми банки во Велија Британија кои ги опслужуваат најголемиот дел од граѓаните, повеќе нема да имаат монопол при реализацијата на финансиските трансакции во државата.

(more…)

Продолжи со читање

Останато

Измени на Законот за кредитно биро!

Објавено

на

Кредитното биро да изготвува извештаи за кредитната способност на кредитобарателот се предвидува со измените на Законот за кредитно биро за што е почната постапка за подготовка на Предлог закон што треба да заврши до 13 февруари 2018 година.

(more…)

Продолжи со читање

Популарно

Error occured while retrieving the facebook feed

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange