Connect with us

Останато

Банките имаат нови казнени камати

Објавено

на

Од 01.07.2016 година казнената камата е повисока за 0,75%. Казнената каматна стапка се определува за секое полугодие врз основа на стапката што ја одредува НБРМ.

Ова полугодие, односно од први јули до крајот на годинава, новата референтна каматна стапка, по која ќе се пресметува казнената камата, изнесува 4%.

Казнената каматна стапка изнесува 12% во договорите во кои барем едната страна е физичко лице, додека пак стапката на казнената камата во денари во трговските договори и во договорите помеѓу трговци и лица на јавното право, изнесува 14%.

Банките исто така ги зголемија казнените камати.

Со цел усогласување со новата законска казнена каматна стапка за обврски во денари, беше извршено зголемување на каматните стапки на дозволеното пречекорување на трансакциските сметки, како и на искористениот лимит на кредитните картички со денарски сметки од 0,4 до 0,75 процентни поени.” – соопштуваат од Комерцијална банка АД Скопје.

Па така, каматата за дозволениот минус на трансакциска сметка сега изнесува 11,95%.

 

Извор vest.mk

Анализи

TEst

Објавено

на

REGOLAMENTO_FIFA
Продолжи со читање

Останато

Facebook и Google добија дозвола да се однесуваат како банки

Објавено

на

certificate_00745-1571577

TO OTHER

Почнувајќи од 13 јануари, деветте најголеми банки во Велија Британија кои ги опслужуваат најголемиот дел од граѓаните, повеќе нема да имаат монопол при реализацијата на финансиските трансакции во државата.

(more…)

Продолжи со читање

Останато

Измени на Законот за кредитно биро!

Објавено

на

Кредитното биро да изготвува извештаи за кредитната способност на кредитобарателот се предвидува со измените на Законот за кредитно биро за што е почната постапка за подготовка на Предлог закон што треба да заврши до 13 февруари 2018 година.

(more…)

Продолжи со читање

Популарно

Error occured while retrieving the facebook feed

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange